Συχνές ερωτήσεις

faq

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ή parapente απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ολων των ηλικιων και είναι ένα σπορ που χαρίζει μοναδικές στιγμές παρέας, απόδρασης και χαλάρωσης σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό. Ελπίζω, διαβάζοντας τα παρακάτω να σας λυθούν ορισμένες απορίες, εάν θέλετε να ξεκινήσετε την ενασχόληση σας με αυτό το υπέροχο σπορ, ή να κάνετε μια δοκιμή.

 

1. Πώς πετάει το παραπέντε; Εχει καμία σχέση με τα αλεξίπτωτα του στρατού;

Απολύτως καμία, τα κλασικά αλεξίπτωτα έχουν πτώση, ενώ το παραπέντε είναι μια πτέρυγα που πετά προς τα εμπρός ταξιδεύοντας στον ουρανό. Μπορείς να απολαύσεις μια σύντομη παραλιακή πτήση, έχει όμως και τη δυνατότητα να διασχίσει μεγάλες αποστάσεις.

 

2. Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια αρκετά ασφαλής πτητική συσκευή,  πετά εκτελώντας  τις εντολές που δέχεται  από τον πιλότο. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα είτε λόγω άγνοιας  είτε λόγω κακής νοοτροπίας του χειριστή, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

 

3. Έχω υψοφοβία/ακροφοβία, αλλά θέλω να πετάξω, μπορώ;

Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το παραπέντε δεν συνάντησα κάποιον που να είχε πραγματική υψοφοβια. Αντιθέτως γνώρισα πάρα πολλούς που είχαν ακροφοβία και την μπέρδευαν με την υψοφοβια. Ειναι διαφορετικο αυτο που αισθανεσαι στην άκρη ενός γκρεμού, από την ασφάλεια και την ικανοποίηση που νιώθεις οταν πετάς στον ουρανό. το καλύτερο ειναι να το δείτε από κοντά και, βεβαια, μια διθέσια πτήση μαζί με κάποιον εκπαιδευτή θα σας δειξει τι πραγματικά συμβαίνει με σας και το ύψος.

 

4. Πόσο κοστίζουν τα μαθήματα;

Όλο το πακέτο της εκπαίδευσης, θεωρητικά, πρακτικά μαθήματα και παροχή εξοπλισμών, είναι στα 650 ευρώ με το ΦΠΑ.

 

 5. Με τι συχνότητα γίνονται τα μαθήματα (μέρες, ώρα, περιοχή);

Οργανώνονται σχολές τρεις φορές το χρόνο: Φεβρουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο.

Τα μαθήματα γίνονται κυρίως Σαββατοκύριακα, αλλά και καθημερινές, εάν κάποιος μαθητής από τη σχολή έχει κώλυμα τα Σαββατοκύριακα. Κάθε μέρα θα απασχολείσαι περίπου 4-5 ώρες. Για την ολοκλήρωση της βασικής  εκπαίδευσης χρειάζονται 10 μέρες, αν και, φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον καιρό.

 

6. Χρειάζεται να έχω καλή φυσική κατάσταση;

Όχι ιδιαίτερη, μιας και το παραπέντε είναι περισσότερο εγκεφαλικό σπορ.

 

7. Υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας;

Θα πρέπει να είστε πάνω από 18 ετών και έως 55 και το σωματικό σας βάρος να μην ξεπερνά τα 105 κιλά.

 

8. Θέλω να ξεκινήσω μαθήματα, τι χρειάζεται να κάνω;

Να επικοινωνήσετε με την σχολή και εάν μπορείτε να κάνετε ένα ραντεβού μαζί μας πριν ξεκινήσετε εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε και για μας είναι πολύ σημαντικό να σας γνωρίσουμε από κοντά.

 

9. Ποιος είναι ο βαθμός δυσκολίας για την εκμάθηση του αλεξιπτώτου πλαγιάς;

Μικρός όσο αφορά το πρακτικό μέρος, μεγάλος όμως όσο αφορά την κατανόηση των παραμέτρων εκείνων που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων μιας πτήσης. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση κατα τη διάρκεια της ενασχόλησης με το σπορ, ανανεώνει διαρκώς το ενδιαφέρον.

 

10. Τι μέτρα προστασίας υπάρχουν για την ασφάλειά μου από την σχολή;

Πρώτα απ' όλα η γνώση μέσα από την 20ετή εμπειρία στην εκπαίδευση.

Ποιότητα εξοπλισμού (κάθισμα, αλεξίπτωτο, εφεδρικό αλεξίπτωτο, VHF).  Η σχολή δεν κάνει εκπτώσεις στην ασφάλεια, χρησιμοποίει τους καλύτερους πιστοποιημένους εξοπλισμούς που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, τους οποίους, ενώ δεν χρειάζεται, κάθε χρόνο τους αντικαθιστά με καινούργιους.

 

11. Αν μετά την εκπαίδευση υπάρξει αποχή μεγάλης διάρκειας... πρέπει να ξεκινήσω πάλι από την αρχή;

Εξαρτάται από την περίοδο της αποχής και σε τι επίπεδο βρισκόσουν όταν σταμάτησες.

 

12. Μετά την εκπαίδευση που μπορώ να πετάω;

Σε όλα τα αεραθλητικά κέντρα με την επίβλεψη ενός εκπαιδευτή.

 

13. Μετά την εκπαίδευση μπορώ να πετάω μόνος μου από όποιο βουνό θέλω χωρίς επίβλεψη;

ΟΧΙ άμεσα. Τελειώνοντας την βασική εκπαίδευση θα γνωρίζεις αρκετά γύρω από το αλεξίπτωτο, δεν θα είσαι σε θέση όμως να έχεις σωστή λήψη αποφάσεων για το πού και πώς θα πετάξεις. Αυτό θα σου πάρει λίγο χρόνο. Γι' αυτό η σωστή καθοδήγηση από έναν εκπαιδευτή επιβάλλεται για την δική σου ασφάλεια, εξέλιξη και καλύτερη απόκτηση εμπειρίας.

 

14. Πόσο κοστίζει ο εξοπλισμός και για πόσο μπορώ να τον έχω μέχρι να χρειαστεί αντικατάσταση;

Καινούργιος εξοπλισμός ( αλεξίπτωτο – κάθισμα – εφεδρικό αλεξίπτωτο ) κοστίζουν περίπου από 2900 έως 3300 ευρώ με το ΦΠΑ.

Ένας καλός μεταχειρισμένος εξοπλισμός κοστίζει περίπου τα μισά χρήματα, αν και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, εξυπακούεται ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το πού θα προμηθευτείτε έναν μεταχειρισμένο εξοπλισμό και απαιτείται να έχει γίνει η σωστή συντήρηση και έλεγχος από κάποιον έμπειρο και υπεύθυνο προμηθευτή, ο οποίος θα σας δώσει και τις απαραίτητες εγγυήσεις για την καταλληλότητά του.

Διάρκεια ζωής: κάθισμα και εφεδρικό περίπου 10-12 χρόνια  και η πτέρυγα με μια φυσιολογική χρήση μπορεί να πετά με ασφάλεια έως 6 χρόνια χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

 

15. Υπάρχει κάποιο είδος διπλώματος που θα χρειαστώ για να είμαι νόμιμος;

Μετά το πέρας της σχολής παίρνεις την βεβαίωση ολοκλήρωσης βασικής εκπαίδευσης. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δώσεις εξετάσεις και να πάρεις το πρώτο σου δίπλωμα.

 

16. Πού γίνονται τα μαθήματα;

Με Βόρειους ανέμους πετάμε στον Κιθαιρώνα, περίπου μια ώρα από την Αθήνα.

Με Νότιους Ανέμους στην περιοχή του Μ. Πεύκου περίπου 40 λεπτά από την Αθήνα.

Με Δυτικούς Ανέμους η περιοχή μας δεν καθίσταται ασφαλής για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.

 

17. Πόσο διαρκεί η βασική εκπαίδευση;

Συνήθως 5-6 Σαββατοκύριακα (10-12 μέρες):

- 3-4 μέρες επίγεια εκπαίδευση

- 2-3 μέρες χαμηλές πτήσεις από 15 έως 50 μέτρα

- Και ολοκληρώνεις τη βασική εκπαίδευση κάνοντας 10 ψηλές πτήσεις από τα 400 μ.

Υπάρχουν, επίσης, θεωρητικά μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την μετεωρολογία, αεροδυναμική, τεχνική πτήσης κλπ

 

 

Διονύσης Βλασόπουλος

Last modified on 26 Ιουν 2015