Τι είναι το παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς);

Μπορείς να το περιγράψεις σε πολλές σελίδες ή απλά με λίγες λέξεις όπως "Αναζήτηση Προσωπικής Ηρεμίας & Ελευθερίας" μακριά από τη σκληρή καθημερινότητα.

panorama

Είναι μια ασφαλής πτητική συσκευή με την οποία μπορείς να βρεθείς σε ένα άλλο περιβάλλον, σε έναν αθέατο κόσμο που σε προκαλεί να τον ανακαλύψεις και να πετάξεις όπως κάνουν τα πουλιά. Ένα απλό και πρακτικό μέσο που μπορεί να ικανοποιήσει την αναλλοίωτη στο χρόνο επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει (βλέπε ΙΚΑΡΟΣ). Αλλά θέλει και σύνεση προς τις δυνάμεις της φύσης, για να αποφύγεις και το σύνδρομο του Ίκαρου.

Την απόλυτη στιγμή που το σώμα μας αφήνει το έδαφος και απογειωνόμαστε, ένας άλλος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά μας, ένας κόσμος μαγικός, όμορφος, ήρεμος,  άγνωστος, όπου κυριαρχούν διαφορετικές αισθήσεις από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Φλερτάρουμε μαζί του, προσπαθώντας να τον ανακαλύψουμε, να του μιλήσουμε, να γίνουμε φίλοι. pantazidis 097Πετώντας στον ουρανό ανακαλύπτεις πολλά πράγματα μέσα σου και πρώτα απ όλα πόσο αδύναμος και μικρός είσαι απέναντι στις δυνάμεις της φύσης, αλλά συνάμα νιώθεις πόσο τυχερός είσαι που ζεις μαζί της και μοιράζεσαι το μεγαλείο της με αυτόν τον τρόπο. Ένα τέτοιο περιβάλλον  σε βοηθά να ανακαλύψεις και να αναπτύξεις κάποιες άλλες πτυχές του εαυτού σου και ίσως είναι ο καλύτερος χώρος να συζητάς πραγματικά με τον εαυτό σου μιας και σε αυτό το περιβάλλον δεν κυριαρχούν τα γήινα συναισθήματα και η σκέψη σου είναι καθαρή, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αυτό το αθέατο, χαοτικό και γοητευτικό περιβάλλον του ουρανού εγκυμονεί αόρατους κινδύνους για όσους δεν το γνωρίζουν και κυρίως για όσους  δεν το σέβονται. Κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε εκεί πιο πριν από εσάς και γνωρίσαμε κάποια μονοπάτια  και μυστικά του. Μάθαμε πότε ο ουρανός ανοίγει την πόρτα του να μας φιλοξενήσει για να παίξουμε όλοι μαζί του, αλλά και πότε θέλει την ησυχία του χωρίς εμάς. Στην σχολή προσπαθούμε να σας γνωρίσουμε  αυτό τον κόσμο αλλά όπως όλες οι σχέσεις χρειάζεται χρόνος και σεβασμός για να ανοίξει η αγκαλιά του ουρανού που θα σε αποδεχθεί φιλόξενα και θα σε ταξιδέψει μαζί του.


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια πτητική συσκευή, με την οποία ανεβαίνεις ψηλά στον ουρανό, ταξιδεύεις μακριά, κάνεις ακροβατικά και μια σειρά από άλλα πεζά πράγματα. Κατά την άποψη μου αυτά δεν έχουν τόση σημασία, όσο η φιλοσοφική πλευρά του να ασχολείσαι με κάτι τόσο εξωτικό. Στο ταξίδι της ζωής μας σημασία έχει το ότι έστω και για μια φορά στην ζωή σου βρέθηκες ΕΚΕΙ… ΕΠΑΝΩ. Ένιωσες την αλλαγή των αισθήσεων σου στην πρώτη σου πτήση πηγαίνοντας ενάντια στο ένστικτο σου, σα να γνώριζες αυτό το περιβάλλον από πριν. Ένιωσες τον αέρα και αυτό το παράξενο συναίσθημα που σε έκανε να αναρωτηθείς για πράγματα που δε φανταζόσουν. Ο ουρανός είναι δρόμος που περάσαμε και γνωρίσαμε κατεβαίνοντας στο έδαφος. Μετά μάθαμε να περπατάμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε  ότι αυτός ο κόσμος δεν καταλαβαίνει από κανόνες, αλλά από τους άγραφους νόμους που δεν του διαταράσσουν την ισορροπία και την αρμονία. Είμαστε η μοναδική γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που έχει την τύχη να μπορεί να πετάξει τόσο εύκολα και απλά. Ας το απολαύσουμε...

Διονύσης Βλασόπουλος
 

Last modified on 26 Ιουν 2015