Σχολή Αρχαρίων

Η σχολή αλεξίπτωτου πλαγιάς Freedom Paragliding διανύει την τρίτη δεκαετία στον Ελλαδικό χώρο . Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να είναι συνεπής στο καθήκον που έχει έναντι των μαθητών της . Εξελίσσει πιλότους και ταυτόχρονα εξελίσσετε και η ίδια , για να μπορεί να προσφέρει την γνώση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση για να γνωρίσει κάποιος τον κόσμο από ψηλά με ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Όλοι οι εκπαιδευτές της σχολής είναι πτυχιούχοι εκπαιδευτές της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας. Σκοπός τους είναι να εκπαιδεύσουν σωστά , να εμπνεύσουν για τον Aεραθλητισμό και κυρίως να δώσουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται κανείς για να πετά και να διασκεδάζει με ασφάλεια.

Η ασφάλεια οφείλει να αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα σε κάθε στάδιο της πτητικής μας εξέλιξής . Η εξέλιξη ενός πιλότου θα πρέπει να είναι προοδευτική, με μικρά σταθερά βήματα. Η επίτευξη του μέγιστου βαθμού ασφάλειας και επιδόσεων προϋποθέτει την οικοδόμηση γερών θεμελίων και καθορίζεται πάντα από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Τα μαθήματα γίνονται στις Πλαταιές Βοιωτίας και στο Καντήλι Μεγάρων (1 ώρα από την Αθήνα).
Στη Freedom, εκτός από τους βασικούς κανονισμούς εκπαίδευσης που εφαρμόζουμε βάσει της νομοθεσίας, προχωρούμε ακόμη πιο πέρα εφαρμόζοντας στην εκπαίδευση και κάποιους άγραφους νόμους, οι οποίοι απορρέουν από την πολυετή εμπειρία μας στο χώρο. Τελικός σκοπός μας είναι η εξέλιξη και η διασκέδαση με ασφάλεια του κάθε πιλότου.

Στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στη σχολή δεν κάνουμε εκπτώσεις. Στη Freedom, χρησιμοποιούμε μόνο τον καλύτερο εξοπλισμό με βάση τα διεθνή δεδομένα, τον οποίο και αντικαθιστούμε κάθε χρόνο ώστε να είναι πάντα καινούριος.

Ο δρόμος της εκπαίδευσης είναι μακρύς και ευχάριστος σε κάθε στάδιο. Τα βασικά στάδια είναι τρία:

Έδαφος:
Η πρώτη επαφή με τον εξοπλισμό. Σκοπός μας είναι να γνωρίσει ο μαθητής τον εξοπλισμό και να μάθει να τον χειρίζεται σωστά.
Χαμηλές πτήσεις (λόφος):
Οι πρώτες πτήσεις. Πραγματοποιούνται χαμηλές πτήσεις, από 10 έως 60 μέτρα, έτσι ώστε ο μαθητής να γνωρίσει την απογείωση και την επαφή με το έδαφος στην προσγείωση. Επίσης, μαθαίνει να οδηγεί σιγά σιγά το αλεξίπτωτό του στον αέρα. Η εκπαίδευση στο λόφο διαρκεί 3-4 ήμερες
Ψηλές πτήσεις (350 μ):
Το αποκορύφωμα της προσπάθειας μαθητή και δασκάλου. Οι ψηλές πτήσεις είναι αρκετά συναρπαστικές, καθώς η παραμονή στον αέρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο λόφο. Σε αυτό το στάδιο οι μαθητές αντιλαμβάνονται το μεγαλείο της ελεύθερης πτήσης. Οι ψηλές πτήσεις διαρκούν 6 ήμερες.
Θεωρητικά μαθήματα
Σε κάθε στάδιο πραγματοποιούνται 3ωρα θεωρητικά μαθήματα, τα οποία αφορούν την αεροδυναμική, τη μετεωρολογία, τη μηχανική και την τεχνική πτήσης.
Μετά τη σχολή
Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, ο κάθε πιλότος θα έχει μια αποκρυσταλλωμένη άποψη για το τι θα θελήσει να κάνει στο μέλλον με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Εάν επιθυμεί να συνεχίσει να πετά με αλεξίπτωτο πλαγιάς για προσωπική ευχαρίστηση και μόνο ή εάν προτιμά να ακολουθήσει την αθλητική διαδρομή του αλεξίπτωτου πλαγιάς. Ανεξαρτήτως επιλογής, η σχολή έχει διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης και σεμιναρίων, τα οποία καλύπτουν κάθε κατηγορία πιλότων. Η εκπαίδευση στο αλεξίπτωτο πλαγιάς δε σταματά ποτέ.

Συχνές ερωτήσεις

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς – Paragliding απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και είναι ένα σπορ που χαρίζει μοναδικές στιγμές παρέας, απόδρασης και χαλάρωσης σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό. Ελπίζω, διαβάζοντας τα παρακάτω να σας λυθούν ορισμένες απορίες, εάν θέλετε να ξεκινήσετε την ενασχόληση σας με αυτό το υπέροχο σπορ.

Απολύτως καμία, τα κλασσικά αλεξίπτωτα έχουν πτώση, ενώ το παραπέντε είναι μια πτέρυγα που πετά προς τα εμπρός ταξιδεύοντας στον ουρανό. Μπορείς να απολαύσεις μια σύντομη παραλιακή πτήση, έχει όμως και τη δυνατότητα να διασχίσει μεγάλες αποστάσεις.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι μια αρκετά ασφαλής πτητική συσκευή, πετά εκτελώντας τις εντολές που δέχεται από τον πιλότο. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω κακής νοοτροπίας του χειριστή, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το παραπέντε δεν συνάντησα κάποιον που να είχε πραγματική υψοφοβία. Αντιθέτως γνώρισα πάρα πολλούς που είχαν ακροφοβία και την μπέρδευαν με την υψοφοβία. Ειναι διαφορετικό αυτό που αισθάνεσαι στην άκρη ενός γκρεμού, από την ασφάλεια και την ικανοποίηση που νιώθεις όταν πετάς στον ουρανό. Το καλύτερο είναι να το δείτε από κοντά και, βέβαια, μια διθέσια πτήση μαζί με κάποιον εκπαιδευτή θα σας δείξει τι πραγματικά συμβαίνει με σας και το ύψος.

Όλο το πακέτο της εκπαίδευσης, θεωρητικά, πρακτικά μαθήματα και παροχή εξοπλισμών, είναι στα 880 ευρώ με το ΦΠΑ.

Τα μαθήματα γίνονται κυρίως Σαββατοκύριακα, αλλά και καθημερινές, εάν κάποιος μαθητής από τη σχολή έχει κώλυμα τα Σαββατοκύριακα. Κάθε μέρα θα απασχολείσαι περίπου 4-5 ώρες. Για την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης χρειάζονται 10 μέρες, αν και φυσικά, αυτό εξαρτάται από τον καιρό.

Όχι ιδιαίτερη, μιας και το παραπέντε είναι περισσότερο εγκεφαλικό σπορ.

Θα πρέπει να είστε πάνω από 18 και έως 58 ετών και το σωματικό σας βάρος να μην ξεπερνά τα 105 κιλά.

Να επικοινωνήσετε με την σχολή και εάν μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας πριν ξεκινήσετε εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε και για μας είναι πολύ σημαντικό να σας γνωρίσουμε από κοντά.

Μικρός όσον αφορά το πρακτικό μέρος, μεγάλος όμως όσον αφορά την κατανόηση των παραμέτρων εκείνων που έχουν να κάνουν με τη λήψη αποφάσεων μιας πτήσης. Η συνεχόμενη εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με το σπορ, ανανεώνει διαρκώς το ενδιαφέρον.

Πρώτα απ’ όλα η γνώση μέσα από την 25ετή εμπειρία στην εκπαίδευση και η υπευθυνότητα που κατανοούμε ότι έχουμε απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε ασφάλεια πτήσεων.
Ποιότητα εξοπλισμού (κάθισμα, αλεξίπτωτο, εφεδρικό αλεξίπτωτο, VHF). Η σχολή δεν κάνει εκπτώσεις στην ασφάλεια, χρησιμοποίει τους καλύτερους πιστοποιημένους εξοπλισμούς που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, τους οποίους, ενώ δεν χρειάζεται, κάθε χρόνο τους αντικαθιστά με καινούργιους.

Εξαρτάται από την περίοδο της αποχής και σε τι επίπεδο βρισκόσουν όταν σταμάτησες.

Σε όλα τα αεραθλητικά κέντρα με την επίβλεψη ενός εκπαιδευτή.

ΟΧΙ άμεσα. Τελειώνοντας την βασική εκπαίδευση θα γνωρίζεις αρκετά γύρω από το αλεξίπτωτο, δεν θα είσαι σε θέση όμως να έχεις σωστή λήψη αποφάσεων για το πού και πώς θα πετάξεις. Αυτό θα σου πάρει λίγο χρόνο. Γι’ αυτό η σωστή καθοδήγηση από έναν εκπαιδευτή επιβάλλεται για την δική σου ασφάλεια, εξέλιξη και καλύτερη απόκτηση εμπειρίας.

Καινούργιος εξοπλισμός ( αλεξίπτωτο – κάθισμα – εφεδρικό αλεξίπτωτο ) κοστίζουν περίπου από 2900 έως 3300 ευρώ με το ΦΠΑ.
Ένας καλός μεταχειρισμένος εξοπλισμός κοστίζει περίπου τα μισά χρήματα, αν και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, εξυπακούεται ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το πού θα προμηθευτείτε έναν μεταχειρισμένο εξοπλισμό και απαιτείται να έχει γίνει η σωστή συντήρηση και έλεγχος από κάποιον έμπειρο και υπεύθυνο προμηθευτή, ο οποίος θα σας δώσει και τις απαραίτητες εγγυήσεις για την καταλληλότητά του.
Διάρκεια ζωής: κάθισμα και εφεδρικό περίπου 10-12 χρόνια και η πτέρυγα με μια φυσιολογική χρήση μπορεί να πετά με ασφάλεια έως 6 χρόνια χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Μετά το πέρας της σχολής παίρνεις την βεβαίωση ολοκλήρωσης βασικής εκπαίδευσης. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δώσεις εξετάσεις και να πάρεις το πρώτο σου δίπλωμα.

Με Βόρειους ανέμους πετάμε στον Κιθαιρώνα, περίπου μια ώρα από την Αθήνα.
Με Νότιους Ανέμους στην περιοχή του Μ. Πεύκου, περίπου 40 λεπτά από την Αθήνα.
Με Δυτικούς Ανέμους η περιοχή μας δεν καθίσταται ασφαλής για πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.
17. Πόσο διαρκεί η βασική εκπαίδευση;
Συνήθως 5-6 Σαββατοκύριακα (10-12 μέρες):
– 3-4 μέρες επίγεια εκπαίδευση
– 2-3 μέρες χαμηλές πτήσεις από 15 έως 50 μέτρα
– Και ολοκληρώνεις τη βασική εκπαίδευση κάνοντας 10 ψηλές πτήσεις από τα 400 μ.
Υπάρχουν, επίσης, θεωρητικά μαθήματα και σεμινάρια γύρω από την μετεωρολογία, αεροδυναμική, τεχνική πτήσης, κλπ.

*Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις παρακαλώ μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 6944 431709 και στο 22620 97100.