Ευχές και απόψεις για την διαδρομή της Freedom.

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας και τα καλά σας λόγια για τα 25 χρόνια της Freedom Paragliding. Στην διαδρομή μου γνώρισα χιλιάδες ανθρώπους στο σωστό χρόνο, πιστοί στο ραντεβού αυτής της ζωής. Είμαι ευγνώμων σε όλους, για όσα με δίδαξαν και με βοήθησαν να εξελιχθώ ως άνθρωπος. Υπάρχω στον χώρο ως εκπαιδευτής, ελπίζω στο τέλος να καταφέρω να γίνω ένας Δάσκαλος. Όπως όμως και να πάνε τα πράγματα κοιτώντας πίσω σίγουρα θα πώ: Ουάου nice trip…

Διονύσης

Υ.Γ
Οι απόψεις όλων δημοσιεύονται αυτούσιες και με την σειρά προτεραιότητας που τις λάβαμε.

Με την ευκαιρία των 25χρονων της σχολής FREEDOM PARAGLIGLIDING θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη των κυπρίων πιλότων αλεξιπτώτου πλαγιάς για την συνεισφορά της σχολής στην ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος αυτού στην Κύπρο. Ο σπόρος είχε φυτευτεί κάπου στο 1998 με την καθόδου του Διονύση Βλασσόπουλου στην Κύπρο όταν ήμουν ο πρώτος Κύπριος που είχε εκπαιδεύσει στην Κύπρο και μαζί προσπαθήσαμε να το αναπτύξουμε σε οργανωμένη σωματειακή βάση στο σωματείο Αλεξιπτωτισμού πλαγιάς και Αιρωπτερισμού «ΙΚΑΡΟΣ».
Έκτοτε , πέρασαν αρκετά χρόνια και το άθλημα πέρασε μέσα από διάφορα στάδια όπως και αλλού. Ο Διονύσης και η FREEDOM ήταν πάντα δίπλα μας στην εκπαίδευσή, τον εξοπλισμό, τους αγώνες και την συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη. Μας πρόσφερε όσα χρειαστήκαμε προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά.
Ευχόμαστε στην FREEDOM PARAGLIDNG χρόνια πολλά, παραγωγικά και πάντα ψηλά.
Νίκος Ζένιος Κύπρος

Η Freedom είναι ο ποιοτικότερος και συνεπέστερος συνεργάτης μας στα Δώρα Εμπειρίας Baladeur. Η άποψή μας εμπεριέχει τις απόψεις εκατοντάδων πελατών μας, οι οποίοι μας δίνουν άριστο feedback για τις υπηρεσίες της Freedom. Από το 2005 μέχρι σήμερα που το Baladeur.gr κλείνει 12 χρόνια ζωής, ελάχιστοι συνεργάτες είναι τόσο ψηλά στην εκτίμησή μας, όσο ο κύριος Βλασσόπουλος Διονύσης. Είναι τιμή μας να εκπροσωπούμε τις υπηρεσίες της Freedom προβάλλοντάς τις ως δώρα εμπειρίας και να λαμβάνουμε τις καλύτερες εντυπώσεις από τους πελάτες μας για τις εμπειρίες που βιώνουν.
Άγγελος Χριστοφόρου Baladeur

I visited first Dionisis in Greece when he started his business in 1993. I was really impressed with his Freedom shop in Athens (was it in Athens ?) but most of all with his motivation to teach and promote paragliding. He was full of energy and I thought : he is the best man to develop paragliding in Greece. The time has passed and Dionisis is still here, he did not change at all. How could he do this…? The energy comes from the motivation and I’m happy to always be at his side to develop our businesses together. I wish Dionisis to stay how he is and to keep going in his own way. Best regards from Switzerland
Valery Chapuis Advance

Η Freedom ήταν η πρώτη σχολή στην Ελλάδα όπου πήγε την εκπαίδευση σε οργανωμένο και επαγγελματικό επίπεδο λειτουργώντας με τον τρόπο που λειτουργούν οι σχολές στην κεντρική Ευρώπη. Είναι χαρά μου που την βλέπω μετά από τόσα χρόνια λειτουργιάς δυναμική και άρτια οργανωμένη, και φυσικά θα την πρότεινα ανεπιφύλακτα σε κάποιον που θα ήθελε να μάθει να πετάει με αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Σταύρος Κωστούλας Εκπαιδευτής – Σχολή Fly & Fun Ιωάννινα

I know you already since 24 years now and during this time I got to know you as a business partner, as a host and as a friend.
And no matter from which perspective I look at our connection I see a man with an incredible big heart absolutely honest and loyal and open minded.
A man who lives and works according to the philosophy “People first”.
It always was a pleasure to work with you because your fairness and openness made it easy to build up a good and solid relationship.
Hope you continue during the next 25 years in the same way as you did during the last 25 years – being a strong member of the free flying word: Representing and living Freedom.
Wish you and your family all the best
Poddl (Martin Fischer)
UP International (1994-2012)

Αρχές του ‘90, κάπου στον Κιθαιρώνα, σε μια συνάντηση, γνωρίζω έναν τύπο, που πέρα από το πάθος του για πτήση (πολλές φορές στα όρια της τρέλας) δεν διέφερε ιδιαίτερα από όλους εμάς, τους υπόλοιπους.
Λίγο πολύ, αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό εκείνης της εποχής.
Ο “τύπος” διέφερε όμως σε κάτι άλλο.
Ήταν πρώτος που έχει καταλάβει την ανάγκη για την παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών στην τότε, υπό διαμόρφωση, κοινότητα του Π5.
Σχολή εκπαίδευσης, πιστοποίηση, κατάστημα, πώληση, επισκευές, ταξίδια, σεμινάρια… συναντήθηκαν κάτω από μία σκεπή… και η σκεπή αυτή απέκτησε όνομα – “Freedom Paragliding”.
Ο χρόνος περνούσε και κάπου, στον βορρά, εμφανίστηκε και το μικρό, άτακτο αδελφάκι αυτής της ιδέας – το Cumulus Paragliding.
Πορεία παράλληλη. Συμμαθητές στην πρώτη σχολή εκπαιδευτώ. Έστησε μαγαζάκι στους αγώνες η Freedom.. μαγαζάκι και η Cumulus.
Προσφορά εξοπλισμού από την Freedom… προσφορά και η Cumulus.
Ένας εμφανής, ήπιος ανταγωνισμός
Πέρασε ο καιρός. Από τις σχολές μας “απογειώθηκαν” εκατοντάδες μαθητές… και η σχέση μας σταδιακά μετασχηματίστηκε.
Και οι δυο καταλάβαμε ότι αυτό το περίεργο κοκτέιλ αποτελούμενο από φιλίες, χαρές, ταξίδια, γέλιο… αλλά και πίεση, ταλαιπωρία, ατυχήματα, απογοητεύσεις … το γευτήκαμε έντονα και διαπιστώσαμε ότι είχε περίπου την ίδια γεύση.
Φίλε Διονύση, εύχομαι ολόψυχα στην Freedom να συνεχίσει να φωτίζει το μονοπάτι του Π5 για πολλά χρόνια ακόμη!
Σε σένα προσωπικά εύχομαι υγεία, πάνω από όλα! Μόνο με αυτήν μπορείς, όπως φάνηκε με την πάροδο του χρόνου, να διαχειριστείς όλα τα υπόλοιπα.
Σάββας Κακουλίδης Εκπαιδευτής Σχολή Cumulus Paragliding Θεσσαλονίκη

Congratulation to „Freedom“. I know Dionisis since he startet the school. Freedom is one of the best and profesionell schools I know. He is conscientious and fair and sportingly.
I wish Dionisis and his super school all the best for the future.
Greetings your friend Burkhard from germany.
Burkhard Martens

Ο Διονύσης είναι από τους πολύ λίγους στο χώρο που γνώρισα ο οποίος παραμένει ενεργός από το ξεκίνημα του αθλήματος μέχρι και σήμερα. Το αλεξίπτωτο πλάγιας είναι η κύρια ασχολία του. Για μια αδιάκοπη πορεία στα τόσα χρόνια ο επαγγελματισμός είναι μονόδρομος. Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν μόνοι τους, προτείνω να τον εμπιστευθούν άφοβα.
Εύχομαι για πολλά ακόμα χρονιά επιτυχημένης πορείας.
Σωτ. Λιόντος Εκπαυδευτής Σχολή Cloudbase Ιωάννινα,

My dearest friend Dionisis
ı would like congratulate you in your 25th year in paragliding world….as everyone knows in that quarter century you have done a great job for the fliers in your country and also for many other countries…..you have became friends with many people and have tought and proven one more time that sports and friendship together deletes all the prejudices in that short life(even between the old rival countries)…wish you a big success and many many more years to fly in good health through the blue skies
Kadri Tuğlu Turkey
organizer of Oludeniz Air Games

Όταν πριν 20 χρόνια διάβαζα την αρθρογραφία σου στο περιοδικό no limits είχα συμπεράνει ότι πρόκειται για έναν σοβαρό επαγγελματία.
Τώρα που σε έχω γνωρίσει, αυτό επιβεβαιώθηκε. Εύχομαι η Freedom να συνεχίσει το ίδιο δημιουργικά, με το ήθος τις αρχές και τις αξίες που την διακρίνουν και τα επόμενα 25 χρόνια.
Γεωργοσόπουλος Γιάννης.

Ήθελα να ξαναπετάξω όμως είχαν περάσει 6-7 χρόνια από την τελευταία φορά που το έκανα. Αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα μόνος μου. Χρειαζόμουν καθοδήγηση (κυρίως) και νέο εξοπλισμό. Πήρα τηλέφωνο τον Διονύση στη Freedom. Ασχολήθηκε μαζί μου αμέσως με την γνωστή του ειλικρίνεια και επαγγελματισμό. Δεν κρύφτηκε δεν με αγνόησε , δεν μου χαρίστηκε για να πουλήσει. Πρώτη του έγνοια ήταν να βγω στο βουνό με ασφάλεια. Μας πήρε κάνα τρίμηνο δεν βιαστήκαμε. Στη πορεία γνώρισα και την παρέα της Freedom και δέσαμε. Τώρα που το σκέπτομαι δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, Σε ευχαριστώ Διονύση σε ευχαριστώ Freedom.
Μάνος Νερατζούλης

Τι σημαίνει για μένα 25 χρόνια Freedom Paragliding στην Ελλάδα.
Σημαίνει εκατοντάδες νέοι μαθητές, εκατοντάδες νέοι πιλότοι που “οργώνουν” τα βουνά.
Σημαίνει χιλιάδες πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς να “σχιζουν” τους αιθέρες σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο, σημαίνει χιλιάδες συναισθήματα ευχαρίστησης για παλιούς και νέους πιλότους.
25 χρόνια Freedom σημαίνει σοβαρή εκπαίδευση στο αλεξίπτωτο πλαγιάς, υπευθυνότητα, ήθος, μεράκι, εμπειρία, τεχνογνωσία, ποιοτικός εξοπλισμός.
25 χρόνια Freedom σημαίνει βάθρο νικητών, κατάκτηση τίτλων με πρωταθλητές Ελλάδος, κυπελλούχους Ελλάδος, συμμετοχες πιλότων σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα με εθνικές ομάδες.
25 χρόνια Freedom σημαίνει, 25 χρόνια ασφαλείς πτήσεις, εκπαίδευση, κέφι, διασκέδαση.
Παναγιώτης Σαβελώνας
Εκπαιδευτής Αλεξ. Πλαγιάς Σχολή Flywest
Πρωταθλητής Ελλάδας

Freedom
Μια απο τις καλύτερες σχολές του παραπέντε στην Ελλάδα αν οχι η καλύτερη.
Μετα απο 25 δύσκολα χρονια στον χώρο κατάφερε να επιβιώσει χάρη στο μεράκι του ιδιοκτήτη της. Ο ιδιοκτήτης της μαλλον ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε πραγματικά επαγγελματικά με το παραπέντε οταν στον χώρο επικρατούσε και επικρατεί η ανομία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Εκατοντάδες πιλότοι εχουν εκπαιδευτεί στην σχολή αυτη ,με προτεραιότητα πάντα στην ασφάλεια.
Εύχομαι και άλλα 25 χρονια να συνεχίσει να μας εξυπηρετεί να μας βοηθάει και να μας μαθαίνει μυστικά της πτήσης όπως έκανε ως τώρα .
Σ´ευχαριστώ Διονύση που είσαι εδω.
Σταύρος Φώκος

H FREEDOM με βοήθησε να κάνω το όνειρο της ελεύθερης πτήσης πραγματικότητα! Η εκπαιδευτική προσέγγιση της FREEDOM διαίρεσε το μεγάλο και δύσκολο βήμα της απόφασης να μάθω να πετάω σε πολλά μικρά προσιτά βήματα συγχρονισμένα με τον προσωπικό μου ρυθμό μάθησης. Αυτό που θα εκτιμάω πάντα στην Freedom και στον ιδρυτή της Διονύση Βλασόπουλο είναι η μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης αλλά και το σωστό χτίσιμο μιας ολόκληρης ”κουλτούρας” ασφάλειας όσο αφορά την ελεύθερη πτήση. Το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα και αυτοί που ανταμείβονται περισσότερο από αυτό είναι όσοι εμπεδώσουν από την αρχή ότι δεν πρόκειται για ένα αγώνα ταχύτητας επίτευξης κάποιων στόχων αλλά για μια σχέση ζωής και μια εξελικτική διαδικασία που αν έχεις την κατάλληλη μαθησιακή προσέγγιση πολύ σύντομα θα σε εκπλήσσει ευχάριστα κάνοντας κατορθωτά αυτά που πριν λίγο καιρό θεωρούσες ακατόρθωτα. Η Freedom μου έδειξε τον δρόμο ώστε το Αλεξίπτωτο Πλαγιάς να γίνει μέρος της ζωής μου και κάθε χρονιά που περνάει να μου προσφέρει όλο και πλουσιότερες εμπειρίες.
Δημήτρης Κουτσόγιωργας

Με τον Διονύση γνωριστήκαμε το 94, και από τότε έχουμε διατηρήσει μια καλή φιλία.
Παρακολουθώ την προσπάθεια του με την Freedom στο χώρο του αλεξιπτώτου πλαγιάς όλα αυτά τα χρόνια, και χαίρομαι βλέποντας τον ενθουσιασμό και την όρεξη που έχει να προσφέρει στον χώρο, είτε εκπαιδεύοντας νέους πιλότους, είτε μιλώντας για θέματα γύρω από τα αλεξίπτωτα, ακόμα και φιλοσοφώντας μερικές φορές!
Δημιουργώντας την Freedom σίγουρα έχει βάλει και αυτός το λιθαράκι του στην εξέλιξη και ανάπτυξη του παραπέντε στη χώρα μας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του.
Φέτος που κλείνει είκοσι πέντε χρόνια παρουσίας η Freedom, εύχομαι να συνεχίσει για άλλα τόσα, αποκτώντας εμπειρίες που θα τις μεταδώσει στους μαθητές του και στους πελάτες του.
Κώστας Μπάλλας

FREEDOM:
Η σχολή που έχει ζήσει και διαμορφώσει το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του αλεξιπτώτου πλαγιάς στην Ελλάδα.
Η σχολή που ακούραστα εδώ και 25 χρόνια με Επαγγελματισμό, γνώση, υπευθυνότητα και συνέπεια συνεχίζει να προάγει τον αεραθλητισμό μέσα από τους τομείς που δραστηριοποιείται. Τα ανοιχτά σεμινάρια για όλους που πραγματοποιεί σε ετήσια βάση καθώς και ο λεπτομερής τεχνικός έλεγχος των εξοπλισμών επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Η ποιότητα της εκπαίδευσης βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο και εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς.
Οι επισκέψεις πολλών κορυφαίων αθλητών και προσωπικοτήτων του χώρου επιβεβαιώνουν πως η freedom είναι από τις καλύτερες σχολές της Ευρώπης.
Εύχομαι και ελπίζω να συνεχίσει τις δραστηριότητες της για πολλά χρόνια. πιστεύω ότι έχει φτάσει στο σημείο πλέον που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο του αλεξιπτώτου πλαγιάς ακόμα περισσότερο.
Εάν δεν υπήρχε η freedom τα χαμόγελα αυτών που “νίκησαν τη βαρύτητα” θα ήταν πολύ λιγότερα.
Νικόλαος Νέτσος

Η freedom λειτουργώντας με συνέπεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια και εξυπηρετικότητα, κατά την πολυετή ύπαρξή της σε έναν χώρο τόσο ιδιαίτερο και απαιτητικό, δικαίως καταλαμβάνει μία από τις πρώτες επιλογές ενός ανθρώπου που θέλει να μάθει να πετάει με ασφάλεια αλλά και ενός πιλότου που θέλει να αγοράσει εξοπλισμό!!!
Παύλος Τσεβαιρίδης Θεσσαλονίκη

Όταν μου ζητήθηκε να γράψω μερικές γραμμές για την Freedom διαπίστωσα πως η μικρή μου εμπειρία σε αυτό το χώρο και η τριβή μου με τον Διονύση δεν χωράει σε μερικές γραμμές.
Μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ μπορώ να πω, για τον άνθρωπο που θα σου δείξει που να κοιτάξεις χωρίς να σου πει τι είναι αυτό που πρέπει να δεις, για να οπλιστείς πραγματικά με τα εφόδια που χρειάζονται όταν κανείς άλλος δεν είναι εκεί παρά μόνο εσύ και η φύση.
Σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν μέντορες και επαγγελματίες του χώρου, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, η Freedom στάθηκε δίπλα μας δίνοντας μας την αίσθηση πως η αγάπη για την ελεύθερη πτήση μετετράπη σε επάγγελμα για να αγκαλιάσει μέσα της όλους όσους το αγαπάνε εξίσου.
Πέτρος Τσομπανάκης Αλεξανδρούπολη

Freedom 25 Χρόνια!
Από παιδί με γοήτευε η πτήση και με ενέπνευσαν άνθρωποι σε αυτό. Θες το πρώτο δώρο που θυμάμαι σαν παιδί που ήταν ένα περιστρεφόμενο από το ταβάνι αεροπλάνο πάνω από το κρεββάτι μου, ή το ξυλόγλυπτο δώρο – F4 του θείου μου, δεν ξέρω. Θυμάμαι όμως ότι όταν παίζαμε και κάτι πετούσε στον ουρανό, ξαφνικά δεν υπήρχε τίποτε άλλο , το σώμα παρέλυε, και το βλέμμα κόλλαγε στον ουρανό. Έβλεπα τους άλλους να συνεχίζουν το παιχνίδι τους μη δίνοντας σημασία σε αυτό που πετούσε και μου φαινόταν αδιανόητο. Πρόσεχα οτιδήποτε πετούσε στον ουρανό με μανία. Βέβαια όταν τόλμησα μεγαλώνοντας να αναφέρω το πάθος μου στους γονείς μου, θυμάμαι το «όσο ζω εσύ δεν πετάς και… δεν παίρνεις μηχανάκι». Τα πράγματα παρόλα αυτά εξελίχθηκαν διαφορετικά (ευτυχώς)!
Όταν βρέθηκα στην Πάτρα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο αρχές του 90, δεν περίμενα ότι θα βρω κάτι «σοβαρό» και «όμορφο» για να πετάξω στην περιοχή. Η μέχρι τότε εμπειρία μου ήταν με την Ανεμολέσχη Αθηνών, μια σχολή Αιωροπτερισμού στην Αθήνα όπου είχα πετάξει, και κάποιος καθηγητής μου Φυσικής που είχε μπει στον Σύνδεσμο Πειραματικών Αεροκατασκευών και μου προκαλούσε τη φαντασία με τις κατασκευές του. Ήταν εμφανές ότι οι σταθερές πτέρυγες κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα μας, και δεν ήταν εύκολο να έχεις πρόσβαση στο να πετάξεις ελεύθερα. Ήταν επίσης πολύ ακριβό πράγμα όταν είναι κάποιος εργαζόμενος φοιτητής σε οικονομική κρίση (από τότε)! Χρειαζόταν κάτι πιο απλό και πιο προσβάσιμο για να πετάξεις.
Βρέθηκα λοιπόν στην Πάτρα και μετά μια διαδρομή 2 ωρών μέσα σε καταρρακτώδη βροχή με μια βέσπα 50 cc έφτασα στην Ανδραβίδα σε μια γιορτή της αεροπορίας, μούσκεμα, γύρω στο 93. Θυμάμαι τον πιλότο του F4E μέσα στο cockpit που έδειχνε στον κόσμο τα όργανα του αεροπλάνου του και έλυνε απορίες. Η κοπέλα του καθόταν κάτω από τη σκάλα, περιμένοντάς τον να κάνει διάλλειμα, κι εγώ του είχα σπάσει τα νεύρα συζητώντας αναλυτικά τα συστήματα του αεροπλάνου. Μετά τις διαπιστώσεις, αυτός κατέβηκε τη σκάλα, εγώ μπήκα στο cockpit, και συνέχισα τη δουλειά του εξηγώντας στους επισκέπτες τον ένα μετά τον άλλο όλο το panel, χαρούμενος με τον έρωτά μου και αυτός με τον δικό του.
Αργότερα την ίδια μέρα, κάπου στην άκρη ενός υπόστεγου, είδα κάτι πορτοκαλί απλωμένο στο πάτωμα, κάτι με κλειστές κυψέλες, μπανέλες, κλπ που θεωρούνται σήμερα καινοτομίες (ADG) και ένα μικρό πίνακα ανακοινώσεων με φωτογραφίες, ένα τηλέφωνο, μια διεύθυνση (Γκότση 20) και ένα αυτοκόλλητο που έλεγε Λέσχη Αλεξιπτωτιστών Πάτρας. Τσίχλας, Δασούκης, Αρβανίτης, και κάποιοι άλλοι. Γιατί να μην πάω να τους δω από κοντά? Είναι όμως τόσο «άσχημο» αυτό το πράγμα, και «πέφτει»…πως μπορεί να πετάει? Είναι όμως μια ευκαιρία. Ας πάω να τους δω και βλέπουμε…
Πήγα στον Ομπλό με τη βέσπα, κάθισα στην απογείωση με κομμένη εξάτμιση από το χωματόδρομο, και κάποιος απογειώθηκε με ένα blow up μπροστά μου την ώρα της ριπής. Κάθισμα πάνινο με ραμμένους ιμάντες του Καραπούλιου (τότε άκουσα αυτό το όνομα) και ο «πιλότος» απογειώθηκε, πήρε ύψος, και έστριψε αριστερά παραμένοντας μέσα στο ανοδικό. Μετά από ένα S πέρασε πάνω από το κεφάλι μου αθόρυβα. Όλα είχαν πια ξεκινήσει. Πεπρωμένο… Μια καριέρα γεννιέται! Χωρίς όργανα, χωρίς ασύρματο, με μάτια που σε έβλεπαν και σε βοηθούσαν χωρίς κέρδος. Ο ορισμός του εθελοντισμού για ένα σκοπό.
Άρχισα λοιπόν να πετάω, και κάποια στιγμή το πτυχίο ήρθε και έπρεπε να γυρίσω στην Αθήνα. Ήταν 1994, όταν κατέβηκα στο υπόγειο στο Γαλάτσι της Freedom. Με το που έμπαινες σε αυτό το χώρο, αισθανόσουν οικεία. Ο Διονύσης, η Μαριάννα, αργότερα ο Σλάβεκ, ο Φάνης, ο Γκουρού…Υπήρχε μια κοινωνική διάσταση στο όλο θέμα, και ταυτόχρονα, επαγγελματισμός.
Δεν ήταν ακριβώς μια «σχολή» ή ένα «μαγαζί»! ήταν ένας χώρος που υλοποιούσε το όνειρο των ανθρώπων να πετάξει, με συστηματικό τρόπο, μπροστά από την εποχή του.
Είναι μια από τις πολύ σοβαρές αιτίες χάρη στις οποίες όλοι εμείς σήμερα, πάλιουρες ή νεούδια, έχουμε γύρω μας έναν οργανωμένο χώρο, ένα πλαίσιο, έναν υπαρκτό κόσμο που δημιουργήθηκε από το μηδέν, με ασφάλεια, και που κάποιοι επένδυσαν σε αυτόν, κάποιοι προσπάθησαν αφιλοκερδώς για αυτόν , ή κάποιοι θυσιάστηκαν για αυτόν.
Πιστεύω ότι ο χώρος του παρα5 και του παραμοτέρ είναι τυχερός για τη σοβαρή προσπάθεια που έκανε η Freedom χτίζοντας όλα αυτά τα χρόνια, και ότι έχει πολλά ακόμη να δώσει στα επόμενα.
Ασφαλής βασική εκπαίδευση, προχωρημένη εκπαίδευση, sponsored Freedom Team, συμμετοχές σε αγώνες, άρθρα σε περιοδικά, τηλεοπτική προβολή του αθλήματος, αφιερώματα σε πιλότους στα ΜΜΕ, Σεμινάρια, ταξίδια περιπέτειας, συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες, πάρτι, προβολή του παραπέντε σαν τρόπος ζωής.
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να διατηρείς μια στάση ανάμεσα στο πάθος και στη δουλειά.
Ο χώρος μας έχει πλέον ωριμάσει, και υπάρχουν πολλοί ικανοί άνθρωποι μέσα σε αυτόν, όμως ας καθίσουμε να φανταστούμε πως και αν θα ήταν αυτός ο χώρος αν εκείνο το υπόγειο στο Γαλάτσι είχε πάρει άλλη πορεία και αν δεν είχε βάλει τις προδιαγραφές στο αντικείμενο.
Καλή επιτυχία Freedom και για τα επόμενα 25 χρόνια.
Βαγγέλης Τσούκας

Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα της Freedom Paragliding και διαβάζοντας το κείμενο για την 25ετή παρουσία της σχολής στη Ελλάδα, ένιωσα την ανάγκη να καταθέσω εδώ την άποψη μου για την σχολή – εταιρία όπως την βίωσα από τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της και εξακολουθώ μέχρι σήμερα.
Πως θα χαρακτήριζα την παρουσία της όλα αυτά τα χρόνια; Έντονη! Αποτελεσματική! Ενημερωμένη! Επαγγελματική! είναι κάποιες από τις λέξεις που μου έρχονται.
Συνέβη ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας της να αποφασίσω ότι χρειάζεται να πλουτίσω τις εμπειρίες μου για το σπορ και άρχισα να συμμετέχω σε αγώνες. Η Freedom Paragliding ήταν πάντα παρούσα σε αυτούς και θυμάμαι πως με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι κάθε φορά ήταν η μόνη σχολή – εταιρία που δωροθετούσε και υποστήριζε την διοργάνωση και τους πιλότους.
Δικαίως αφού οι υπόλοιπες σχολές – εταιρίες ήταν ¨ανύπαρκτες¨, σε ότι αφορούσε την υλική τους παρουσία, εδραιωνόταν συνεχώς η εντύπωση ότι ήταν η ¨μεγαλύτερη ¨ σχολή χωρίς μέτρο σύγκρισης με τις άλλες υπάρχουσες.
Με τις επιλογές σε πιλότους – αθλητές που αρχικά εκπαίδευε και στην συνέχεια υποστήριζε, η συλλογή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων ήταν μια ¨ενοχλητική¨ ρουτίνα ( για εμάς τους υπόλοιπους) που έφτασε να είναι ρεκόρ σήμερα που δύσκολα θα ξεπεραστεί.
Όταν αργότερα ασχολήθηκα και ο ίδιος με την διοργάνωση των αγώνων η Freedom Paragliding ήταν εκεί συνεχίζοντας να προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια της.
Ήταν ένας από τους τρόπους της να δείχνει το ενδιαφέρον της και την συνεχή ανησυχία της για την εξέλιξη του σπορ στην Ελλάδα, υποθέτω. Σαν μεγάλη και κραταιά σχολή -εταιρία για τα δεδομένα του χώρου, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις εκφάνσεις του σπορ ήταν αναπόφευκτο να έχει άποψη επί του πρακτέου και της διαχείρισης του, που την ευθύνη τους τύχαινε να την έχω εγώ ως επικεφαλής της ΕΑΠ για κάποιο διάστημα τότε.
Υπήρχε μεταξύ μας σύμπνοια απόψεων πάντα; Όχι, και πολλές φορές μάλιστα πλήρης διάσταση.
Όμως υπήρχε ένας αμοιβαίος σεβασμός των εκατέρωθεν σκέψεων, που πάντα μετουσιωνόταν σε εποικοδομητικό διάλογο και τις περισσότερες φορές τον λόγο είχαν τα επιχειρήματα και στο τέλος η αποδοχή της πλευράς με τα περισσότερα.
Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια άλλαξαν πολλά . Εκείνο όμως που δεν άλλαξε είναι ο χαρακτήρας του Διονύση, η σταθερότητα και η επιμονή του να επιθυμεί και να προσπαθεί με κάθε τρόπο για την βελτίωση του σπορ στην Ελλάδα και να θλίβεται από τους αργοκίνητους ρυθμούς ανάπτυξης του.
Πολλές φορές αυτό εκφράζεται με συμπεριφορές του, που αδαείς ή λιγότερο παθιασμένοι θα μπορούσαν να τις χαρακτηρίσουν ¨μη κοινωνικά πρέπουσες¨ ή και αντιεπαγγελματικές ακόμη.
Όμως ο λόγος του είναι πάντα συγκροτημένος και βρίθει επιχειρημάτων και παραδειγμάτων. Αξίζει να ακούς τι έχει να πει.
Προσωπικά δίνω μεγάλη σημασία στις σκέψεις του και η συζήτηση μαζί του για τα θέματα του χώρου εξακολουθεί να με βοηθάει στην αναζήτηση του σωστού!
Σήμερα στην Freedom Paragliding διακρίνω συνέπεια και φρεσκάδα πλήρως εναρμονισμένη με τις σημερινές εξελίξεις του σπορ και εύχομαι αυτό να εξακολουθήσει να δίνεται σαν συνέχιση της 25ετούς προσφοράς της και στα χρόνια που έρχονται!
Ανέστης Παλιάτσος
Εκπαιδευτής Α.Π
Πρώην Πρόεδρος της ΕΑΠ

Δεν γράφω για την Freedom αλλά για τον Διονύση γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, τον γνωρίζω 28 χρόνια φοιτητής τότε, κάναμε την βασική εκπαίδευση περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα, σε εποχές που τα μέσα η τεχνολογία και το υλικό που έφτανε στην χώρα μας δεν είχε καμία σχέση με την εξέλιξη που ακολούθησε τόσο σε ασφάλεια όσο και σε τεχνογνωσία και υλικά κατασκευής. Όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμία αποχή από την πτητική δραστηριότητα παρακολουθώ την εξέλιξη του Διονύση σαν Δάσκαλο, Πιλότο & Επιχειρηματία, δύσκολοι και αντικρουόμενοι ρόλοι που δεν συνδυάζονται εύκολα.
25 χρόνια δάσκαλος με προσήλωση στην ασφάλεια της εκπαίδευσης με καινούργιο εξοπλισμό σε Ευρωπαϊκά πρότυπα (σε όσα μπορούσε και άντεχε οικονομικά να εφαρμόσει), και ποιός δεν ένοιωσε άβολα όταν τον χαιρέτησε στο βουνό αλλά δεν πήρε απόκριση επειδή η προσοχή του εκπαιδευτή ήταν στραμμένη στην καθοδήγηση του σολίστα.
Ίσως ο δάσκαλος που εκπαίδευσε τους περισσότερους μαθητές με ασφάλεια όλα αυτά τα χρόνια, και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του παραπέντε στην χώρα μας.
Από τους καλύτερους χειριστές και συντηρητές εξοπλισμού.
Και μερικά αρνητικά: Δύσκολος στις δημόσιες σχέσεις και στους «ελιγμούς», εύκολα κάποιος που δεν τον ξέρει μπορεί να τον παρεξηγήσει για την ευθύτητα του λόγου και της άποψής του.
Σίγουρα κανείς μας δεν είναι τέλειος, 25 χρόνια έχει αξιολογηθεί για τις επιλογές του το χαρακτήρα τις αντοχές του και εκτιμώ ότι στέκεται επάξια αφομοιώνει τις εξελίξεις του παραπέντε και τις περνά στην καθημερινότητα μας.
Εύχομαι με τους ίδιους ρυθμούς να αντέξει για ακόμα 25 χρόνια για να υποστηρίζει τους φίλους του και τον εξοπλισμό μας και να μπορούμε να πετάμε όλοι όσο αναπνέουμε.
Οικ Τάχος

25 ΧΡΟΝΙΑ!
Έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της Freedom από την γέννηση της μπορώ να πω δύο πράγματα : πρώτον, ΝΑΙ τα κατάφερες και δεύτερον, να ξαναευχηθούμε και στα 50.
Με τιμή
Γεώργιος Τσούσης

Το 1998 πρωτογνώρισα τον εκπαιδευτή αλεξιπτώτου πλαγιάς Διονύση Βλασόπουλο, με οτι συνεπάγεται ο χαρακτηρισμός «εκπαιδευτής» την εποχή αυτή στον χώρο του παραπέντε στην Ελλάδα. Για διάφορους λόγους εγκατάλειψα το παραπέντε μετά από ένα χρόνο και επέστρεψα το 2007, για να επαναπροσδιορίσω την σχέση μου με τον τότε εκπαιδευτή μου και μετέπειτα δάσκαλο μου Διονύση. Ήταν η περίοδος που από εκπαιδευτής γινόταν δάσκαλος, κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πετύχει στον χώρο που δραστηριοποιούντε .Κατ’ εμέ η σχέση αυτή μαθητή- δασκάλου είναι η σχέση πατέρα –παιδιού, η οποία συνήθως γίνεται αντιληπτή μόνο εάν καταφέρεις κάποια στιγμή να απογαλακτιστείς από αυτόν. Ο Διονύσης είναι ένας πραγματικός δάσκαλος, εμπνευστής, οραματιστής στον παγκόσμιο χάρτη του παραπέντε και πρέπει να τον ευχαριστήσω που κράτησε ζωντανό το παραπέντε ,με τον επαγγελματισμό του στην Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε τόσο πολύ κόσμο να γνωρίσει μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής του, την αίσθηση της πτήσης και της αποστασιοποιημένης οπτικής στην ζωή. Freedom είναι ο ίδιος ο Διονύσης και όσο και αν θέλησαν πολλοί στον χώρο αυτό όλα αυτά τα χρόνια να φυλακίσουν την ανάπτυξη του παραπέντε και του λόγου του, αυτός πάλεψε ως γνήσιος πολεμιστής, για να κρατήσει το παραπέντε ελεύθερο από μικροπρεπισμούς.
ΥΓ: το μεγαλύτερο ελάττωμα του είναι οτι νομίζει οτι γνωρίζει από μουσική…
Ευχαριστώ δάσκαλε για την ευκαιρία που μου έδωσες να πετάξω με ασφάλεια και να ταξιδέψω μαζί σου!
Σάκης Τουρκοχωρίτης (ξυδέμπορας)

Φίλε Διονύση μετά από πολλά χρόνια που σε ξέρω θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σου ευχηθώ για την επέτειο των 25 χρόνων της σχολή σου. Αυτό που θέλουμε από σένα είναι είναι απλό.. για άλλα τόσα χρόνια να παρέχεις υποστήριξη σε όλους τους πιλότους με την εμπειρία σου και καλές συνεργασίες με εταιρίες που παρέχουν πρώτα από όλα ασφάλεια και καλή απόδοση στους πελάτες τους.
Χρόνια Πολλά λοιπόν και να είμαστε όλοι μαζί υγιείς για να πετάμε παρέα.
Κώστας Μπούσης

San simera prin 24 xronia gnoristikame me ton Dionisis Vlasopoulos.pou ton leme Nionio emis oi ligi.me exi voitisi prosopika o oidios,kanondas paragelia peripou 320 mikra modelakia Up pou zoune akoma se kapia spitakiaeki ksekinisa ta servissta Dio Dendra Halkidasme vrike mesa stin prospatia epiviosistsouknida,helonicaekana omos Kali doulia me ergalia epoxeis 2 pagosmiou polemu. Den ftanoun 3 biblia Na ta Po ola…Na se kala Dionisis Vlasopoule sas agapo olous
KENDA Nenad Stankovic Serbia

Από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή με τον Διονύση Βλασόπουλο καταλαβαίνεις ότι είναι από τους τυχερούς αυτού του κόσμου που κατάφερε να μετατρέψει την μεγάλη του αγάπη για την πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, σε επάγγελμα. Η αγάπη του Διονύση και των συνεργατών του για το παραπέντε βγαίνει σε κάθε επαφή μαζί τους, είτε τους συναντάς πρώτη φορά σαν επιβάτης διθέσιου, για να σβήσεις την φλόγα για πτήση που είχες από μικρός, είτε στην συνέχεια που αποφασίζεις ότι έχεις και εσύ την ίδια αγάπη και θες να σε διδάξουν τα μυστικά της πτήσης. Επαγγελματισμός, εμπειρία, συνέπεια και ιδιαίτερη μέριμνα στην ασφάλεια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Freedom! Εύχομαι να είναι μαζί μας τουλάχιστον άλλα 25 χρόνια βγάζοντας καινούργιους πιλότους και δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις και εμπειρίες στους επιβάτες διθέσιου!
Λουκόπουλος Γιώργος, Βύρωνας Αττικής, Σχεδόν 50, Σχεδόν Νέος Πιλότος.

Η σχολή Freedom με τον Διονύση Βλασσόπουλο τα τελευταία 25 με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στηρίζουν το χόμπι που αγαπάμε και μας πάνε ψηλά. Από τους πρωτοπόρους του χώρου πάντα κοντά για να καλύψει όλες τις ανάγκες σε νέο εξοπλισμό και επισκευές
Δημήτρης Ιορδανίδης Δράμα

Το ταξίδι μου στον θαυμάσιο κόσμο του αλεξιπτώτου πλαγιάς ξεκίνησε το 1997. Όλα αυτά τα χρόνια έχω φίλο, εκπαιδευτή και σύμβουλο τον Διονύση Βλασόπουλο και την Freedom με πρωτόγνωρη συνέπεια και επαγγελματισμό για τον χώρο. Στην επέτειο των 25 χρόνων της Freedom εύχομαι να συνεχίσει την καλή δουλειά και να κοιτάζει πάντα ψηλά.
☺?Νίκος Κουνέλης

Με σεβασμό,ήθος,εμπειρία,υπομονή,θέληση,κανόνες,πρόβλεψη,ασφάλεια,αλήθειες,αγάπη,χαμόγελα,χρώματα,διασκέδαση!!! …Όσο υπάρχει η Freedom θα υπάρχουν ελεύθερες ψυχές και μυαλά που θα πετούν ελεύθερα σαν τα πουλιά!!!Υ.Γ. Φίλε Διονύση καλή δύναμη και καλές πτήσεις!!!
Σταμάτης

Freedom,η σχολη που με εβαλε με ασφαλεια και κεφι στο χωρο του αλεξιπτωτου πλαγιας.Συνεχιστε με τον ιδιο ζηλο και αγαπη …Χρονια πολλα!!!!keep up the good work!!!!!!
Manos Karidis

F eel
R ead
E xperience
E xaggerate
D are
O cclude
M oments
…ευχαριστούμε για όλα και όλα όσα έπονται!
Αλκαίος Αβδελάς

1ο SIV στην Κρήτη
PREVIOUS POST
Δράμα XC Training 2018
NEXT POST